Arduino - Led Parlaklığını Değiştirme - Elektrik Elektronik Projeleri

Post Top Ad

26 Kasım 2014 Çarşamba

Arduino - Led Parlaklığını Değiştirme

Bu projemizde arduinonun PWM pinlerini kullanarak led parlaklığını artırıp azaltacağız. Bu proje ile aynı zamanda PWM’in ne olduğunu ve arduinoda nasıl analog çıkışlar elde edildiğini görmüş olacağız.
Proje Devresi:
PWM Nedir:
PWM (Pulse Width Modulation), sinyal genişlik modülasyonu olarak ifade edilmektedir. Bu yöntemle güç kontrolü yapmak mümkündür. PWM tekniği ile üretilen pulseların genişlikleri ayarlanarak istenilen analog değer üretilir. Biz arduinoda PWM pinlerini kullanarak analog çıkışlar elde etmekteyiz.

Arduinomuzdaki PWM pinleri kullanarak 0-5V arası herhangi bir gerilim değerini çıkıştan vermek mümkündür. Resimde de görüldüğü gibi analog değerlerin sayısal karşılıkları 0-255 arası sayılara karşılık gelmektedir.

analogWrite() fonksiyonu:
Çıkışa analog değerler yardırmak için analogWrite fonksiyonunu kullnmaktayız. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi analogWrite bu analog değerleri PWM yöntemiyle üretmektedir. analogWrite fonksiyonu parametre olarak 0-255 arası değerler almaktadır. Fonksiyonun parametre değerlerine göre 0=0V, 255=5V demektir.

Projenin Kaynak Kodu:

int led=10; //PWM pin

void setup(){
 
}

void loop(){
  for(int i=0; i<255; i++){
    analogWrite(led, i);
    delay(10);
  }
  for(int j=255; j>0; j--){
    analogWrite(led, j);
    delay(10);
  }
}

2 yorum:

Post Top Ad