Arduino - Röle Uygulaması - Elektrik Elektronik Projeleri

Post Top Ad

13 Ağustos 2015 Perşembe

Arduino - Röle Uygulaması

Bu yazımızda röle kullanımını incelemiş olacağız. Basit olarak bir lambanın 3 sn. yanık 3 sn. sönük kalmasını sağlayacağız.
Devre:

Bu devrede ben arduino ile uyumlu bir röle modülü kullandım. Bu modülde giriş için üç pin mevcut: VCC, GND, IN pinleri. VCC ve GND pinleri 5V enerjinin verildiği pinlerdir. IN pini ise röleyi kontrol ettiğimiz pindir. Modülün çıkışında ise rölenin C, NO, NC pinleri vardır. Röle bobini enerjisiz iken, yani röle kontağını çekmemiş ise C ve NC kısadevredir, röle kontağını çektiğinde ise C ve NO kısadevre olur.

Röle modülü kullanmayıp kendi röle devremizi kurmak istersek, aşağıdaki şemayı kullanabiliriz.

Rölenin bacakları ise şu şekildedir:
Kodlar:
int role=5;

void setup() {
  pinMode(role, OUTPUT);
}

void loop() {
  digitalWrite(role, HIGH);
  delay(3000);
  digitalWrite(role, LOW);
  delay(3000);
}


7 yorum:

  1. merhaba,
    prizden lambaya giden uç arasına röle bağlıyoruz fakat kafama takılan artı eksi farkediyormu? yani kabloyu sorduk iki tane kablo çıktı ampule giden , herhangi birisine bağlamamız yeterlimi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AC akımda artı veya eksi yön yoktur. Faz ve nötr vardır. O yüzden farketmez. Ancak siz faz kablosuna röleyi bağlayın. Daha güvenli olur

      Sil
  2. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. yapmış olduğum sistemde bir adet 5110 lcd ekran ve 3 adet röleyi zamana göre kontrol etmek istedim. ekranda 3 röleninde aktif yada pasif olacağı zaman sayacı görünmekte. zamanı gelen röle açılıp kapanmakta bu röleler ile led kontrol ettiğimde hiçbir sorun yaşamadım ama röleye 220v 250w ile çalışan ısıtıcı bağladığımda rölenin aktif olduğu yaa pasif olduğu anda ekran görüntüsü silinmektedir resetleme yapınca düzelmekte ve kaldığı yerden devam etmektedir. yani yazılım işlemeye devam ederken ekranda görüntü kaybı yaşıyorum sorunu çözemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rölenin anahtarlaması sırasında meydana gelen parazitlerden dolayı sorun yaşıyor olabilirsiniz. röleyi bir optokuplör ile devreden izole edebilirsiniz.

      Sil
  4. Role kullanarak pwm modunda lambayı kontrol edebilirmiyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rölelerin kontak hızları yeterli olmayabilir.

      Sil

Post Top Ad